"В сериозната драма всеки герой е носител на философска мисия". Интервю с Христо Бойчев, драматурга на "Болница накрай света"

вторник, Септември 20, 2016

Откъде дойде идеята за написването на пиесата „Районна болница“?

Ситуацията и сюжета – от лични преживявания. Философската идея сама си проби път по време на писането, но за съжаление малцина режисьори у нас я виждат. Повечето тръгват по линията на хумора и я работят като водевил. Дори една авторитетна театроведка и преподавателка в тогавашния ВИТИЗ заяви, че пиесата третира недъзите на родното здравеопазване. Впрочем доста парадоксални мнения съм чувал за пиесите си.

Персонажите имат ли реални прототипи?

Да. Почти всички имат, но в процеса на създаването театралният образ заживява свой живот. Например оперираният три пъти за апандисит съм аз, но героят тръгна по свой път. В сериозната драма всеки герой е носител на философска мисия. Каква е философията в тази пиеса? Надеждата крепи човека, казват. Надеждата най-често е илюзия, но ако кажем, че илюзията крепи човека би звучало доста тъжно. Моите герои, както и всички ние, живеят с илюзията за щастливо бъдеще. Освен Уйлям, чиято мисия е да ги отведе в оня красив свят.

Къде е поставяна?

Тази пиеса е поставяна във всички български театри освен в София и във всички страни на Източна Европа – общо около 10-15 държави. Предполагам, че има поне 100 постановки и слава Богу най-накрая стигна до София. Ролята на Дядото, която сега играе Александър Дойнов е играна и от великия Калоянчев. Гледал съм тази пиеса и в Сибир, и в Анкара. Дори и в Диарбекир имаше постановка или там някъде. В момента вървят постановки в Истанбул, Загреб, Тузла и не помня къде още.

Какво искате зрителите да разберат чрез тази пиеса?

Не искам нищо да разбират – всичко е интуитивно - така и съм го писал. Но ще се радвам ако видяното наведе някого към размисъл.

Ако искате да се свържете с нашата билетна каса, може да се обадите на посочения телефон от 11 до 19 ч. от вторник до събота и от 13 до 19 ч. – в неделя и понеделник. Обедна почивка: 14:30 ч. - 15:00 ч.

Тел: +359 2 944 24 48
За закупуване на билети и допълнителна информация за нашите спектакли, може да посетите билетната каса на МГТ „Зад канала“ на адрес: бул. „Мадрид“ №1 от 11 до 19 ч. от вторник до събота и от 13 до 19 ч. – в неделя и понеделник. Обедна почивка: 14:30 ч. - 15:00 ч.

Вашите билети Ви очакват онлайн на Theatre.bg

Може да използвате нашата онлайн форма за контакт, за да се свържем с Вас и да уточним детайлите около Вашите резервации.