Университет за зрители към Малък градски театър "Зад канала"

Презентация

Идеята за Университетa е подсказана както от отдавна разработените в европейския театър пътища за активно и атрактивно привличане на младата публика, така и от все по-остро изявяващият се проблем с тази възрастова аудитория у нас. Малък градски театър "Зад канала"се опитва да спори със скептичните констатации ползвайки богатите си възможности и многобройните си приятели.

Университетът цели да постигне възпитаването на театрална публика не чрез дидактични съвети, а чрез посвещаване в театрална магия. Иначе невидими процеси, професии и лица стават достъпни за "възпитаниците" на университета. Те могат да видят театъра в неговия извънсценичен живот, да усетят неговите трудности и очарование.

Университетът представя пътя на създаването на една постановка – от първия прочит на текста, през репетициите на маса и на сцената, през проектирането и реализирането на декора – до създаването на звукова среда, осветление… Синтетичната природа на театъра събуджда интерес и към други изкуства: изобразително, танцово, музикално. Така "Университет за зрители" работи за изграждането на широк поглед към изкуството въобще.

Участниците в Университета не са само мълчаливи зрители. Те са включвани в работата на екипа, имат възможност да задават своите въпроси, да правят своите открития, да общуват с известни творци. Театърът се разкрива пред тях и като място, където живеят редки професии. Създаването и съхраняването на оригинални костюми, на редки предмети, които намират място в декорационната среда, запознаването с изкуството на театралния гримьор, перукер, осветител, звук и пр. превръщат участниците в университета в познавачи и ценители на уникати, създадени в името на театралния процес, но притежаващи и самостоятелна художествена стойност.

Университетът приобщава към изкуството на театъра младежка аудитория с различен социален и национален статус. Сред нашите "възпитаници" има ученици от различни столични гимназии, деца от ромски произход, студенти от различни университети.

Програмата на Университета е за срок от 3 години. Всеки месец се провежда по едно издание, което има своя тема. В него са представяни известени актьори, режисьор, сценограф, композитор, театрален критик. Изданията включват открити часове на преподаватели от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" с техните студенти. През тригодишния период на времетраене на университета ще се даде възможност на участниците да проследят професионалното израстване на студентите актьори.

Университетът се стреми не просто да ограмоти своята млада аудитория, а да направи така, че тя да осъзнае и да се зарадва на своето самочувствие като зрител. В това отношение проектът има и мисионерска амбиция - той не просто се стреми да обезпечава посещаемост, а разчита да провокира пълноценно сътрудничество на интелигентна и взискателна аудитория.

Завършилите Университета получават дипломи и бонуси при посещенията на спектаклите на МГТ "Зад канала".

Като инициатори и организатори на този единствен по рода си в България театрално-образователен модул сме в процес на търсене на финансова подкрепа от различни организации с оглед непрекъснатото разширяване на списъка на творци, чието изкуство и творческа биография ще бъдат представяни по най-въздействащ начин пред "университетската" аудитория.

Дискусионен клуб

Малък градски театър има нов клуб-фоайе “При жабите”. Там се срещаме само с приятели. На 14 декември 2007 г. започва поредицата “Чакащи текстове” в рамките на проекта “Университет за зрители”. В нея актьори, режисьори, драматурзи ще представят избрани от тях творби, на които все още не им се е отворил път към сцената. Новото е също, че тези текстове ще бъдат представени пред тесен кръг избраници. Обикновено публиката избира какво ще гледа и слуша. Сега ще бъде обратното: представящият текста избира зрителите и слушателите си. Така че поредицата можеше да се казва “Съвсем между приятели”, ако това не звучеше донейде двусмислено.

Издания на Университет за зрители

ХХХIX издание – 10 декември 2007

Младежкият театър
Със специалното участие на Владимир Люцканов и приятели.

ХХХVIII издание – 12 ноември 2007

“Една нощ в операта”
Със специалното участие на Христина Ангелакова и нейните приятели.

ХХХVII издание – 15 октомври 2007

Със специалното участие на Маргарита Младенова и нейните студенти-актьори.

ХХХVI издание – 20 юни 2007

Със специалното участие на Аня Пенчева, Катерина Евро и Параскева Джукелова.

ХХХV издание – 15 юни 2007

Музикалният театър гостува на Малък градски театър “Зад канала” с арии, звезди, пера, конфети.

ХХХIV издание – 21 май 2007

Големите малки комици Георги Мамалев, Диян Мачев в голямото шоу на малкия театър.

ХХХIII издание – 16 април 2007

“Парчета любов” залепени с музика и смях от
Деси Тенекеджиева, Бойко Богданов, Филип Аврамов

Виж всички издания

Издания от поредицата "Чакащи текстове"

II издание - 28 януари 2008

Темата е “Театралният хит”
Дискутират се спектаклите:

  • Дон Жуан – Народен театър “Иван Вазов”, режисьор Александър Морфов
  • Чайка – театър “Българска армия”, режисьор Крикор Азарян
  • Мъртвешки танц – ТР “Сфумато”, режисьор Маргарита Младенова
  • Животно на трона – МГТ “Зад канала”, режисьор Теди Москов
I издание - 14 декември 2007

Първото издание на тази поредица е за избраниците на Илка Зафирова. В уречения ден и час тя ще представи Дневника на художничката Шърли Голдфарб

Ако искате да се свържете с нашата билетна каса, може да се обадите на посочения телефон от 11 до 19 ч. от вторник до събота и от 13 до 19 ч. – в неделя и понеделник. Обедна почивка: 14:30 ч. - 15:00 ч.

Тел: +359 2 944 24 48
За закупуване на билети и допълнителна информация за нашите спектакли, може да посетите билетната каса на МГТ „Зад канала“ на адрес: бул. „Мадрид“ №1 от 11 до 19 ч. от вторник до събота и от 13 до 19 ч. – в неделя и понеделник. Обедна почивка: 14:30 ч. - 15:00 ч.

Вашите билети Ви очакват онлайн на Theatre.bg

Може да използвате нашата онлайн форма за контакт, за да се свържем с Вас и да уточним детайлите около Вашите резервации.